18 Praktisch


office-620822_1920
Op stap gaan terwijl je niet weet of er nog geld op je rekening staat? Nog geen eigen bankrekening? Of ga je werken zonder zorgverzekering? Dat kan écht niet! Wat je ook gaat doen, de belangrijkste praktische zaken moet je gewoon in orde hebben. En je moet ze zelf regelen.  Project18 helpt je op weg.

Je bent nu zelf verantwoordelijk voor wat je doet met geld en instanties: voor de aankopen die je doet, verzekeringen die je afsluit en een contract waarvoor je tekent. Dus kun je maar beter wat tijd nemen om je erin te verdiepen.

bookkeeping-615384_1920

TIP 1: Begin op tijd
Begin ruim op tijd met het aanvragen of wijzigen van zaken als de zorgtoeslag en de tegemoetkoming scholieren. Liever twee maanden te vroeg dan een week te laat waardoor je in de problemen komt.
Reken op zeker enkele weken voordat je aanvraag behandeld is en jij maandelijks het geld krijgt. Check dus tijdig wat je ervoor moet doen en vul de formulieren zorgvuldig in.

TIP 2: Check wat je moet doen
Hoe zoek je uit wát je moet doen? Op internet zijn verschillende sites die de belangrijkste geldzaken voor je op een rij hebben gezet.
Kies wel een betrouwbare site zodat je weet dat de informatie klopt en actueel is. Bijvoorbeeld:

  • Nibud 18 jaar‘; handige pagina over wat je moet weten op je 18e over verzekeringen, zorgtoeslag, wonen, sparen, lenen, studiefinanciering en de tegemoetkoming voor scholieren.
  • Wegwijs; advies over verzekeringen die je nodig hebt.
  • Wijzer in geldzaken; nog een checklist met tips over de financiële zaken die je moet regelen.

TIP 3: Bewaar papieren bij elkaar
Het is erg belangrijk dat je overzicht hebt, zodat je papieren kunt terugvinden. Brieven, verklaringen, bevestigingen, een verzekeringspolis, contracten, aankoop- en garantiebewijzen, je moet ze bewaren.
Zorg voor een map of ordner op A4-formaat en doe er tabbladen in. Stop belangrijke papieren in de map achter een tabblad waar jij het kunt terugvinden. Denk aan tabbladen Verzekeringen, Zorg, Werk, Studie, Wonen, Aankopen, Belasting, Fiets/auto, enz.

TIP VAN DE WEEK

Schaam je niet, vraag hulp!
Het is behoorlijk ingewikkeld allemaal: weten welke dingen je moet regelen, welke formulieren je nodig hebt en wat je dan precies moet invullen. Geneer je dus niet om hulp in te roepen als je er niet uitkomt of het bij voorbaat al niet snapt. De meesten van je leeftijdsgenoten (en ook veel volwassenen!) kunnen het niet alleen.
Laat je ouders/verzorgers meekijken, schakel een goede vriend(in) in of een aardige buurvrouw. Of vraag op school (via je mentor?) wie je kan helpen met invullen. En weet je, die ander vindt het misschien ook nog leuk om je te helpen!

Heb jij ook een tip? Geef hem door! Misschien zie je hem hier terug als tip van de week.
Wat is er veranderd?
In 2015 zijn er veel veranderingen voor 18-plussers.
– Wie een studie gaat volgen, krijgt straks geen basisbeurs meer. Je moet gaan lenen en bouwt een schuld op. Je krijgt hierover een brief van de minister als je 18 wordt.
– Maak je gebruik van jeugdzorg of andere zorg, dan krijg je te maken met de gemeente, andere mensen en instanties en minder geld voor de (jeugd)zorg.
– Als je werk zoekt, hoor je van werkgevers dat er minder werk is en nog steeds bedrijven stoppen en inkrimpen door de crisis.
– En wie hoopt op een plek bij een dagbesteding, kan in veel gevallen niet meer bij een sociale werkvoorziening terecht. De gemeente moet je nu helpen met het vinden van een passende plek.
Allemaal redenen om je extra goed voor te bereiden op je toekomst!

 Naar boven->