Jouw verhaal: topsport

Topsport naast je middelbare school: keuzes maken en héél goed plannen

Iza topsport_schaatsen Nov2014Iza (18) schaatst sinds haar dertiende op topniveau bij de selectie van Gewest Friesland. Dit jaar doet zij eindexamen.
Wat vindt Iza zo leuk aan zo’n 15 uur trainen per week voor haar schaatscarrière? En hoe combineert ze dat met 6 gymnasium?

 

Wat is er zo leuk aan schaatsen als topsport?
Het is heel leuk om iets te doen waar je goed in bent en waar je steeds beter in wordt. In een wedstrijd ga je helemaal kapot, dat is niet fijn, maar daarna voelt het zo geweldig als je dan weer een goede prestatie en een mooie tijd hebt neergezet. Het geeft zo’n kick als dat lukt!
Bovendien schaats ik in Heerenveen met een leuk team en fijne trainers die ik al jaren ken. De sfeer is er goed, best ontspannen en dat maakt het heel prettig.

Hoe lang schaats je al?
Van mijn zesde tot mijn twaalfde zat ik gewoon een uurtje in de week op schaatsen. Toen kwam ik daar niet verder. Na een tijdje bij een andere ijsclub werd ik uitgenodigd voor de selectie van Gewest Friesland. Vergeleken met de rest daar was ik piepjong en ik had nauwelijks wedstrijden gereden.
Ik mocht al snel aan NK’s meedoen en won meteen zilver bij het NK supersprint! Zo’n hoge plek heb ik niet meer gehaald, maar bij de NK’s en EK’s zit ik meestal wel in de top tien van mijn categorie.

In hoeverre heb je bewust gekozen voor het schaatsen naast je middelbare school?
Ik ben als enige overgebleven van zes meiden met wie we bijna zes jaar geleden begonnen in de selectie. Met mij bleef het goed gaan en ik bleef het ook met plezier doen, dus ik heb nooit overwogen om te stoppen.

Lukte het dan altijd allemaal?
Nee, in de vierde klas ging het minder goed. Ik schaatste veel, wilde graag alles goed doen, maar voelde me op een gegeven moment niet blij meer, ik was te gestrest. Ik dacht dat ik het alléén moest kunnen, dus ik praatte er eerst ook niet over met anderen.
Op den duur merkte ik wel dat ik dingen anders moest doen. Ik wilde niet stoppen met schaatsen, maar heb wel overwogen om van school af te stromen. Uiteindelijk ben ik kantje boord overgegaan en heb ik het toch gered. Vanaf vorig jaar sta ik steeds een 7 of een 7,5 gemiddeld, dus dat is super. Terwijl ik in de vijfde klas heel veel getraind heb, ik was vrijwel elke dag in Thialf.

En in je examenjaar?
Omdat ik in september naar de A-junioren ging, zou ik meer keren per week ook in de ochtend moeten trainen. Ik zag wel dat ik dat niet zou redden in mijn examenjaar. Ik heb het besproken thuis en met mijn trainers en besloten om dit jaar voorrang te geven aan mijn eindexamen. Dat betekent dat ik mijn trainingen in Heerenveen beperk tot één keer per dag in de middag/avond en verder één ochtendtraining en één krachttraining (die doe ik verder thuis). Dit kan ik goed volhouden tot mijn eindexamens. Nu eerst slagen!

Hoe combineer je je sport met je schoolwerk?
Door altijd vroeg te beginnen met schoolwerk en goed te plannen. In het weekend werk ik zoveel mogelijk vooruit voor de hele week en voor toetsen die eraan komen. In de vierde was dat heel lastig, toen hadden we nog veel vakken en elke week twee proefwerken plus overhoringen en zo. Maar in de vijfde en zesde lukt het tot nu toe goed.
Ik benut ook vrijwel alle ‘vrije’ tijd die ik heb voor school: elke dag 20 minuten in de trein naar Heerenveen, een tussenuur en een klein uurtje op school voordat ik ga trainen, dan kan ik net weer een stuk lezen. Dat is niet makkelijk, maar het moet wel.

Welke gevolgen heeft het schaatsen verder voor jouw leven?
Ik moet meer keuzes maken dan anderen, want ik kan lang niet met alles meedoen. Ik ga eigenlijk niet uit en kan meestal ook niet naar schoolfeesten. Ik heb een hele groep vriendinnen, die zie ik natuurlijk op school. Ik  probeer wel vaak bij de leuke dingen en hun verjaardagen te zijn. Maar met het laatste kerstbal van school was ik op trainingskamp, dat was erg jammer. Alcohol drink ik niet, dat heb ik ook niet nodig om het leuk te hebben.

Wat moet je kunnen om het vol te houden?
Ik kan redelijk goed leren, maar je moet ook strak kunnen plannen. En de discipline hebben om je daaraan te houden. Met name het plannen en overzicht houden gaat me goed af. Dat heb ik ook moeten leren en is iets wat je echt nodig hebt wanneer je topsport moet combineren met het gymnasium, of een andere school waar je hard voor moet werken.

Wat heeft jou geholpen?
Vanaf de eerste klas heb ik medewerking gekregen van school. Er zijn afspraken gemaakt dat ik bijvoorbeeld gym mag overslaan, omdat ik al veel sport. En als ik wedstrijden of een trainingskamp heb waarvoor ik op vrijdag naartoe moet , dan mag ik eerder weg van school. Als ik zelf maar zorg dat ik de stof bijhoud en zo.
Mijn ouders hebben me altijd erg geholpen met praktische dingen, zoals het brengen, en met mentale ondersteuning. We hebben lang op zondagavond de planning voor de week samen doorgenomen, voor het schaatsen en mijn schoolwerk. Voor wedstrijden ben ik altijd erg zenuwachtig, dan heeft mijn vader tactische tips en een plan hoe ik de race het beste kan aanpakken. Dat helpt heel goed.

Wat raadt je leeftijdsgenoten aan die ook op hoog niveau sporten naast school?
Zorg dat je plezier houdt in het sporten, anders houd je het niet vol. Plan je werk voor school op tijd in, dat is heel belangrijk. Bespreek je planning met je ouders en vraag hulp thuis, op school of bij je trainers als het niet goed gaat. Want je kunt het niet alleen en dat hoeft ook niet.
Maak goede keuzes:  je moet heel veel laten als je beter wilt worden in je sport. Bedenk dat je feestjes en dat soort dingen meestal moet overslaan.

Wat ga je na je eindexamen doen?
Begin dit schooljaar heb ik besloten om eerst voor mijn diploma te gaan en daarna in een tussenjaar heel hard te gaan trainen.  In mei begint de voorbereidingsperiode voor volgend seizoen al. Als ik de potentie lijk te hebben om echt de top te halen, ga ik sowieso door met schaatsen.
Komend jaar wil ik extra vakken halen via het Vavo (volwassenenonderwijs) en me verder oriënteren op studies. Dat moet in Groningen zijn, om in Heerenveen te kunnen schaatsen. Het zou mooi zijn als ik in mijn studie dingen kan gebruiken die ik geleerd heb door op dit niveau te sporten.

En hoe vind je het om 18 te zijn?
Niet zo bijzonder, ik voel nog weinig verschil met daarvóór. Ik heb natuurlijk wel de tegemoetkoming aangevraagd en zo.
Nu eerst mijn rijbewijs maar eens halen en mijn schooldiploma! Dan voelt het vast weer heel anders…

Maart 2015   Project18.info/Corine Willemse    
[Citeren mag met vermelding Project18]

Reageren? Ben je (bijna) 18 en doe jij ook aan topsport naast je school of studie? Of heb je het geprobeerd?
Vertel waarom het niet lukte of hoe het juist wel goed ging.
Stuur je verhaal in!

Terug naar Jouw verhaal