Over school en zo


De kans is groot dat je nog op school zit of studeert rond je 18e verjaardag. Als je in Nederland opgroeit, moet je namelijk naar school totdat je 18 jaar wordt.

Dit heet ‘leerplicht’. Die geldt officieel tot je 16e jaar.

Daarna moet je tot je 18e jaar naar school tot je een ‘startkwalificatie’ hebt. Een startkwalificatie is minimaal een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma op niveau 2 of hoger. Heb je dit na je 16e nog niet, dan moet je in ieder geval tot je 18e onderwijs volgen en ingeschreven staan op een school.
Deze regel is bedoeld om schooluitval tegen te gaan en jou meer kansen te geven op een goede baan.

En na je 18e? road-sign-798176_1920
Na je 18e verjaardag moet je dus minstens het schooljaar afmaken. Zorg dat je een diploma haalt op havo-, vwo- of mbo-2 niveau. Met minder dan dat heb je gewoon minder kans op een leuke baan waarmee je ook nog voldoende verdient om redelijk van rond te komen in de toekomst.
En wat is dan een goede, leuke baan voor jou? Dat is van tevoren moeilijk te bepalen, daar kom je later pas echt achter. Het zaterdagbaantje in de supermarkt vind je misschien niet meer zo leuk als het je vaste job zou worden voor vijf dagen in de week.

Belangrijk is dat je nu doet waar je goed in bent én kiest wat je leuk vindt (of wat je het minst stom lijkt…). Het mooist is als je dat kunt combineren: wat je kan en waar je blij van wordt, want dan blijf je gemotiveerd.

Rondkijken en uitproberen
Ga dus uitproberen hoe je verschillende soorten werk vindt, doe werkervaring op! Misschien ontdek je door je bijbaantje wel dat je meer wilt weten van de bedrijfsvoering of de winkelinrichting of de machines of de benadering van de klanten. Of je ziet jezelf ineens als leidinggevende!
Doe je best om een leuke stage te krijgen of een nieuw baantje. Als het niet is wat je verwachtte, is dat óók waardevol om te ontdekken. Je doet immers ervaring op met werken en alles wat daarbij hoort. Je kunt het bovendien op je CV zetten. En als het goed gaat, geeft dat veel zelfvertrouwen. Succeservaringen heb je namelijk nodig om erachter te komen welk type werk bij je past en welke richting je op wilt. Daarmee kom je dus al een stapje dichter bij de baan van je dromen!

Meer lezen?

Wil je meer weten over de startkwalificatie, kijk dan bij de Rijksoverheid.