Examens doen? Check deze tips!

 
Moet jij binnenkort examens of belangrijke toetsen maken? Zorg dan dat je efficiënt leert. Dat is belangrijker dan hard studeren en levert betere prestaties op.
Veel succes met deze tips!

Examentip 1)   Begin nu, herhaal later
Als je op tijd begint heb je voldoende tijd om te repeteren en herhalen. Met tussenpozen leren en herhalen is veel effectiever dan urenlange stampsessies. Door te herhalen zorg je namelijk dat een groot deel van de leerstof in je langetermijngeheugen terechtkomt. Dat heb je nodig om tijdens het examen uit te putten.
(Ga je de stof eenmalig in je hoofd stampen, dan blijft die vaak steken in je kortetermijngeheugen en ben je na 30 minuten het meeste alweer kwijt.)
Maak dus nu al een studieschema voor de weken tot je examenperiode. Plan per vak het leren en herhalen in. Verdeel daarvoor de stof per vak in overzichtelijke ‘brokken’ die je per dag of week kunt doornemen.

Examentip 2)   Breng de lesstof tot leven
Ga actief aan het werk met de leerstof: kijk wat je al snapt of wat je belangrijk vindt, koppel moeilijke zaken aan iets wat je al weet, maak droge feiten persoonlijk door er associaties bij te zoeken of er een raar verhaal omheen te bedenken.
Als het jou helpt, kun je er ook tekeningen of schema’s bij maken of het hardop te vertellen aan jezelf of aan een ander. Allemaal trucjes om de stof beter op te slaan.

Examentip 3)    Test jezelf
Weet jij wat de beste manieren zijn om te oefenen met de leerstof?
Op 1 staat: maak oude examens of toetsen en leer van de feedback op foute antwoorden.
Nummer 2: stel jezelf vragen over de stof. En op 3: leg de inhoud uit in je eigen woorden. Dat werkt alle drie beter dan herlezen en samenvattingen maken.

Examentip 4)    Geloof dat je het kunt
Wanneer je niet in jezelf gelooft, wordt het wel heel lastig om een examen goed te maken. Het is heel belangrijk om een positieve motivatie te hebben; dat helpt je bij het leren en bij het maken. Denk dus niet “zie je wel, ik kan het niet”, die gedachte werkt flink demotiverend.
Geloof in jezelf! Nu je zover gekomen bent, kun je dit ook! Vertrouw in je kunnen, dat is het halve werk.

Met dank aan: Psychologie Magazine, april 2014.   ++++    Volgende week: nog 4 tips!