Vakantiebaantje, vrijwilligerswerk of liever luieren in de zomer?

Vakantiewerk tomaten+zonnebrilAls je eindexamen hebt gedaan of aan het aftellen bent naar je laatste schoolweek, dan wordt het tijd om na te denken over wat je gaat doen in de zomer.

Wil je geld hebben om op vakantie te kunnen en ben je graag bezig? Dan heb je vast al een vakantiebaantje geregeld. Zo niet, dan kun je misschien last-minute nog ergens aan de bak komen.
Als je nu in actie komt tenminste!Vakantiewerk op terras
Hoe doe je dat? Check de vacatures op internet, maak een rondje langs de uitzendbureaus en informeer bij winkels en bedrijven in je omgeving of ze nog iemand nodig hebben.
Vraag ook gerust familieleden en bekenden; wie weet kunnen zij een goed woordje voor je doen of hebben ze zelf (achterstallige) klussen waar jij ze prima bij kunt helpen

Heb je tijd over en besteed je die graag nuttig? Of heb je geen
behoefte aan een baantje en wil je toch leuke ervaringen opdoen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk
Veel jongeren doen dat al. Van de 15- tot 25-jarigen is meer dan de helft actief als vrijwilliger (bron: CBS*). Wat zij doen? Jongeren helpen vaak bij een sportclub, bijvoorbeeld als (hulp)trainer of scheidsrechter. Ook zijn veel jongeren actief voor een jeugd- of hobbyclub, buurthuiswerk, als leider bij de scouting of de kerk. Wist je trouwens dat veel sportclubs een vergoeding betalen voor het geven van trainingen?

Vakantiewerk gehandicaptenVoor een zomervakantie kun je ook er ook aan denken om vrijwilliger te worden bij een zomerkamp voor kinderen of tieners, zoals een sportkamp.  Of om mee te gaan met een reis voor gehandicapte jongeren of ouderen. Deze organisaties kunnen vaak nog wel een gemotiveerde vrijwilliger gebruiken. En wie weet levert het je (maatschappelijke-) stagepunten op voor je school/opleiding! Even gauw googlen dus naar een interessante vrijwilligersjob!

Als jij liever luiert in je zomervakantie, heb je daar vast geen tips bij nodig ;)… Of wel?

Meer info
* Persbericht CBS 7 mei 2015: helft van de bevolking doet vrijwilligerswerk.
Vrijwilligers naar leeftijd zie: Wie doet vrijwilligerswerk  (ook CBS; kijk onder punt 3.2).

Kaarsje18Wil je weten hoeveel jongeren een bijbaan hebben?
Check dan de Feiten & cijfers op Project18.Bijbaantje vakken vullen